Mide Kanseri, Türkiye’de ve
dünyada en sık görülen kanserlerden biridir.
Mide kanseri ve diğer mide
hastalıklarının oluşumunda, beslenmenin ciddi rolü vardır.
Nişasta, turşular, tuzlanmış
et ve balık gibi besinlerin tüketilmesi kanser riskini artırır.
Alkol ve sigara kullananlarda,
A kan grubuna mensup olanlarda, erkeklerde, 50 - 70 yaş arası olan kişilerde,
midesinde H.Pilori isimli bakteri olanlarda mide kanseri daha sık
görülmektedir.
Mide kanserinde en sık rastlanan
belirti mide bölgesinde ağrıdır. İştahsızlık, kilo kaybı, yutma güçlüğü,
bulantı ve kusma diğer belirtilerdir.
Ancak, bu belirtiler maalesef
mide kanserine spesifik, özel bulgular değildir.
Aynı belirtiler diğer mide
hastalıklarında da görülebilir.
Mide hastalıklarının
teşhisinde temel tanı aracı
endoskopidir.
Endoskopi, esnek bir borunun
hekim tarafından hastanın ağzından yemek borusu ve mideye bir kamera eşliğinde
sokulmasıdır.
Bazı hastalara lokal anestezi,
duruma göre genel anestezi de
uygulanabilir. Bunun amacı hastanın öğürmelerini, mide bulantısı ve kusmasını
engellemektir
Endoskopi yapıldığında şüpheli
bölgeden incelenmek üzere parça alınır
Endoskopi, genel olarak
güvenli bir yöntem olmasına rağmen bazı komplikasyonları ve riskleri vardır.
Bunlardan bazıları, tahrişe
bağlı kanama, infeksiyon oluşması, yemek borusunda yırtık oluşmasıdır.
Endoskopiden sonra ateş, göğüs
ağrısı, nefesin kısalması, koyu renkli dışkılama, yutma güçlüğü, karın ağrısı
ve kusma gibi şikayetler ortaya çıkabilir.
Endoskopi yaptırmak istemeyen
hastalar için konforlu bir alternatif ise kan örneği alınarak çalışılan
Gastropanel isimli bir testtir.
Gastropanel test, midedeki
asit fazlalığını veya azlığını, gastrit varlığını, H. pilori bakteri
infeksiyonunu, mide kanseri riskini, midede ülser varlığını ve emilim bozukluğu
olup olmadığını gösterir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
bilgi@gelisimlab.com.tr