Bu Blogda Ara

4 Mart 2015 Çarşamba

DOMUZ GRİBİ VİRÜSÜ İLE BİRLİKTE Mİ YAŞIYORUZ?



Bilindiği üzere, birkaç yıl önce domuz gribi adı da verilen Influenza A H1N1 virüsü,
dünyanın birçok ülkesinde önemli salgınlar yapmış ve ölümlere neden olmuştu. Son iki yıldanberi, domuz gribi salgınları fazla görülmüyordu. Son olarak basında, Sivas’tan bir vatandaşımızın domuz gribinden öldüğü yazılmaktadır.
            2015 yılının Ocak ve Şubat aylarında, domuz gribi virüsü olan Influenza A H1N1’in seyrek de olsa hastalarda ortaya çıktığını görmekteyiz. Gelişim Tıp Laboratuvarları’nda 2014 Ekim ayından bu tarafa, 5 ay içinde 291 hastada multipleks PCR yöntemiyle hastalarda solunum yolu materyalinden 18 virüs ve 4 bakteri olmak üzere, 22 patojen araştırılmıştır. 2014’ün Ekim-Kasım-Aralık aylarında toplam 164 hastadan 34 (%20.7)’ünde Influenza A saptanmıştır. 2015’in Ocak ve Şubat aylarında ise, toplam 127 hastadan 7 (%5.5)’sinde  domuz gribi virüsü adı da verilen Influenza A H1N1 saptanmıştır. Ayrıca, Influenza A’nın yalnızca 10 (%7.87) hastada pozitif olduğu, yerini büyük ölçüde 33 (%26) hastada pozitiflik ile Influenza B’ye bıraktığı görülmektedir. Domuz gribi virüsü Influenza A H1N1’in 4 hastada tek başına bulunduğu, 3 hastada ise Influenza B ile birlikte bulunduğu görülmektedir.

            Sonuç olarak, domuz gribi virüsü Influenza A H1N1 son iki aydır aramızdadır. Ancak, yaygın bir salgın boyutunda olmadığını görüyoruz. Çoğunluk grip vakalarının hastalarda %26 gibi yüksek bir oranda Influenza B’ye dönüştüğünü gözlemekteyiz. Influenza B’nin seyrinin bir derece daha hafif olduğunu biliyoruz. Toplumumuz için, bu durum olumlu olarak kabul edilebilir. Ancak, test yapılan hastalarda domuz gribi etkeni Influenza A H1N1’in %5.5 gibi bir orana ulaşması da, dikkatli olmayı gerektirmektedir. Bununla birlikte, yaygın bir salgının görülmemesi olumludur ve paniğe gerek yoktur.
            Gelişim Tıp Laboratuvarları’nda, halen multipleks PCR yöntemiyle bu testler yapılmakta ve bir gün içinde sonuç verilmektedir.
            Halk içinde, grip ile nezle genellikle birbirine karıştırılmaktadır. Her ikisinde de boğaz ve baş ağrısı, öksürük, nezle gibi belirtiler olmakta, ancak nezlede ateş görülmezken, grip vakalarında yüksek ateş görülmektedir. Bu nedenle, özellikle ateş ile seyreden üst solunum yolu problemlerinde, domuz gribi virüsü olan Influenza A H1N1’in de araştırılması yararlı olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

bilgi@gelisimlab.com.tr